Storbakke-NM i Granåsen: Johann nr 20 i hard konkurranse

– Størst i Norge! skrev Nordlys i forrige uke. De hadde telt opp og oppdaget at Tromsø og Asker var de eneste som hadde med 5 startberettigede hoppere i NM i stor bakke. Mens hopperne blir plassert i ulike klasser i rennene i Norgescupen, så er NM anledningen der alle fra toppen av B-klassen og oppover i klassene får bryne seg på hverandre i samme konkurranse – veteraner fra verdenscupen mot 16-åringer som hopper med de voksne for første året.

Mesterskapet gikk av stabelen i Granåsen i Trondheim og var direkte overført på NRK. Bortsett fra Alexander som bor på Lillehammer, er dette hjemmebakken for Tromsøhopperne som hopper i Trønderhopp. De fem tromsøhopperne hang godt med i kvalifiseringshoppingen i Granåsen. Johann Forfang, Alexander Henningesen, Tord Markussen Hammer og Jonas Sandell kom blant de 50 første og kvalifiserte seg dermed til første omgang av konkurransen. Det må vi si er en respektabel innsats av et ungt lag!

I første omgang kom Johann på 22.-plass, mens Tord ble nr 30 og sistemann som kvalifiserte seg også til til andre omgang. Johann klatret opp to plasser med sistehoppet sitt, mens Tord beholdt plasseringen. Johann sitt andrehopp på 126 meter var bedre enn i første, men han fikk en del trekk på å ikke sette godt nedslag. TV-kommentatorene roste ham for å fly godt. Tord sine hopp ble karakterisert som småpent og litt forsiktig.

Rennet viste hvor godt det gror i norsk hoppsport for tiden. Det var meget høyt nivå på konkurransen. Det var ikke overraskende at Anders Bardal vant etter å ha hoppet bakken ned med 146,5 meter, til tross for trekk i stilen i begge ommgangene for dårlig nedslag på lange hopp. Bak ham kom Bjørn Einar Romøren i stilrene og litt kortere hopp. Det som blir omtalt som den nye generasjonen av fremadstormende juniorerer markerte seg godt. Deriblant Johann, som denne gangen kom litt bak i rekka av folk han ofte har slått før. For oss som fulgte konkurransen på TV var det morsomt å se at de hadde plukket ut ham for å omtale de yngre hopperne. I pausen ble det vist reportasje med ham fra skole og hopping, og han fikk masse lovord som en som har potensial for å rekke langt bare han får litt mer tid på seg. «To-tre år» med kompetente trenere, mer styrke og mer rutine, «så er han der». Det er jo ellers artig å høre at parhestene Arne Scheie og Espen Bredesen har gjort hjemmeleksa si så godt at de for eksempel kan trekke fram hvor kort tid Jonas har hoppet og Tord sine presatasjoner på plast.

Omtale av rennet med resultater hos Skiforbunbdet her og hos NRK her.

Tagger: