Hoppskolen 2023 starter tirsdag 17. januar i Grønnåsen. Den går hver tirsdag fram til påske. Vi starter kl 18 og holder på til kl 19. Da pleier det å være tid for pause og vafler i kaféen. De som vil kan imidlertid fortsette å hoppe videre til ca kl 20.
Som en del av hoppskolen arrangerer vi renn for deltakerne, og i tillegg arrangeres det renn i småbakker også i Øverbygd og Harstad. De som vil kan også møte opp på torsdager eller andre dager som det pågår hopping, men da stiller vi ikke med instruktør i bakken. Vi vil også fortsetter å hoppe utover ettervinteren så lenge det er forhold.
Hva lærer man?
Hoppskolen gir en første opplæring i å hoppe. Vi legger vekt på at aktiviteten skal være tilpasset barn med preg av lek og tid til å være sammen med de andre. Barna skal bli trygge i bakken, lære seg sikker adferd og få en grunnleggende innføring i hoppteknikk. De må gå gradene; de får ikke slippe til i de større bakkene før de vurderes å ha et godt nok grunnlag fra småbakkene.
Hopp er en individuell idrett hvor hver enkelt får tilbakemeldinger ut i fra hvor de står, selv om vi trener som en gruppe.
Det er en fordel å bruke tid i bakker som man mestrer godt og er trygg i, ikke la seg rive med av å skulle komme fortest mulig opp i de større fordi noen andre hopper der. Det gjelder også overgangen fra K6 til K12. Vi anbefaler at overgangen skjer gradvis slik at barna bruker begge bakkene om hverandre. Da kan man tøye grensene sine i K12 og trene på teknikk i en bakke man er trygg på.
Hvorfor hopp?
Barn som hopper får trent opp balanse, koordinasjon, romsans, reaksjonsevne og konsentrasjon. I bakken strekkes grensene for hva de i utgangspunktet tror de tør. De får en god mestringsfølelse når de har fått til et godt hopp eller våget noe nytt; det gir mange store øyeblikk også for de voksne som ser på. Hopp er dessuten en sosial aktivitet hvor lek og samvær rundt bakken betyr mye. I hoppklubben vil barna oppleve et tett og støttende miljø. Det er også et meget godt miljø blant foreldre som engasjerer seg.
Hvem kan bli med?
Vi har ikke satt noen formell nedre aldersgrense. Deltakerne må ha grunnleggende skiferdigheter som å kunne stå ned en bakke, helst også ploge og skrense. Fra rundt 7-årsalderen behersker de fleste som går litt på ski dette – noen før, noen etter.
Det er ingen øvre aldersgrense heller – vi skreddersyr gjerne opplæring for voksne, individuelt eller i grupper.
Tips om barn og ski her.
Valg av ski til hopp
Det er mange som har startet med å hoppe med langrennsski i disse bakkene. Alpinski hvor hælene sitter fast duger ikke til hopp. Hoppski og -støvler gir best stabilitet, men blir gjerne for tunge for de minste, så det introduserer vi vanligvis ikke med det første. Litt bredere turlangrensski, telemarkski eller andre ski for allsidig skileik er det beste å begynne med og noe å tenke på om man skal kjøpe inn ski som kan brukes til mange aktiviteter – også hopp.
Ski til utlån
Xcuse-ski er begynner-hoppski for barn laget av Åsnes. Det er lette ski med god innsving og minimalt spenn, noe som gjør det greit for barn å få kontroll så de egner seg godt til skileik og hopp. Xcuse-skiene har NNN-langrennsbinding så barna kan bruke sine vanlige langrennssko. Ta derfor med skisko første gangen om du ikke har egne ski som egner seg for hopp. Dette er et enkelt og godt alternativ å begynne med – også fordi det er lett for barn å ta skiene av og på selv.
Hoppskiene har Rottefella-binding med kabel bak hælen. Vi har hoppstøvler til kabelbindinger fra str 32 og oppover til ca 42 til utlån. Utlånsski kan ikke tas med hjem fra hoppskolen, men må hentes og settes tilbake for hver gang. Skiene er inkludert i prisen for hoppskolen (utleie koster ellers kr 50 per gang). Se nærmere omtale av klubbskiene her.
Hjelm og annet utstyr
Det bør brukes hjelm, også i de minste bakkene (i de større er det påbudt). Klubben har et begrenset antall hopphjelmer til utlån. Andre typer hjelmer som dekker hodet godt kan imidlertid gjøre samme nytten (skihjelmer, sykkelhjelmer o.l.). Har du, så ta det med.
Det trengs ikke noe spesialbekledning – bruk vanlige uteklær som gir god bevegelighet. Kle barnet opp i vanlige skisko, så har klubben hoppski til utlån med NNN-bindinger.
Organisering av deltakerne
Foreldrene oppfordres til å møte opp og delta. De får innføring i hva de kan gjøre for å hjelpe barna til å hoppe trygt og i bruk av anlegget. De kan bidra med en vakt i kaféen ved behov, og trengs ellers for å sette i stand bakkene og støtte opp om egne og andres barn når det hoppes.
Klubben har også fast trening i bakkene torsdager kl 18, men det hoppes ofte i helgene også etter avtale. For å samle flere til ekstra hopping oppfordrer vi til å bruke klubbens facebookside Tromsø Skiklub Hopp.
Pris og betaling
Prisen for hoppskolen er 400 kroner og gir ett års medlemsskap i klubben. Det inkluderer skileie, en idrettsforsikring og adgang til å bruke klubbhuset til hoppbursdag e.l. Du får også tilsendt informasjon om hva som skjer.
Vi aksepterer kontant betaling, VISA-kort og mobilbetaling via V;PPS betalings-app. Last ned app’en, og bruk V;pps-nr 736298.
Medlemskap/lisens
Medlemskap Tromsø skiklub hopp koster 400 for enkeltmedlem eller 600 kroner per år for en hel familie. Meld dere inn på http://www.minidrett/Membership og søk opp «Tromsø Skiklub».
Utøvere må i tillegg betale skilisens fra de er 13 år gamle. Mer informasjon om lisens finner dere hos Norges skiforbund: www.skiforbundet.no/fagportal/skilisens/ Ta kontakt med Kjetil Elvevold, når dere skal melde inn ny lisens for utøver: epost elvevold(a)icloud.com, tlf 402 20 365. Dere vil få melding per epost når medlemskap eller lisens skal betales, og faktura betales i minidrett: https://minidrett.nif.no/
Påmelding
Dersom du er interessert i å delta, vennligst meld deg på på forhånd her. (Google document)