Joann Forfang verdensmester – igjen!

Johann Forfang og de tre andre på det norske laget i skiflygingsbakken i Kulm vant i dag en knock-out seier i VM-konkurransen for lag. Norge var 110 poeng foran Tyskland, og 157 foran Østerrike på tredjeplass. Peter Prevc hadde igjen noen fantastiske svev som beviste at gårsdagens individuelle mesterskap var vel fortjent, men det slovenske lagt klarte ikke å følge ham og endte på en fjerdeplass.

Spenningen var stor etter at Johann falt på 240 meter i den tredje omgangen i den individuelle konkurransen dagen før. Vi var mange som satt med hjertet i halsen et øyeblikk og fryktet det verste. Men Johann reiste seg rett opp, vendte seg mot bakken og hevet armene i jubel over rekordsvevet. Det øyeblikket var magisk!  Til tross for fallet kom han på en imponerende 4.-plass etter omgangen. Han måtte trekke seg fra den fjerde og siste omgangen pga fallet, men da den ble avlyst pga vind og tiltakende mørke, ble resultatet stående.

Spørsmålet var om han kunne hoppe lagkonkurransen. Han hadde fått en hevelse i kneet, og var ellers stiv og forslått i ryggen. Fysioterapeutene jobbet imidlertid godt, for i dag var han på beina igjen. Det mest imponerende er kanskje likevel den mentale omstillingen han klarte:

– Ikke bare var det vondt i kroppen, men man får en støkk av å sette nesa i snøen på 240 meter. Førstehoppet i dag satt langt inne, jeg var så nervøs at det knøt seg i magen, sier Forfang, med gullmedaljen rundt halsen. – Man prøver jo å visualisere skihopp foran en konkurranse, men hver gang så jeg for meg å tryne. Jeg har jobbet knallhardt med det. (fra intervju med NRK).

Se http://www.nrk.no/sport/forfang-klar_-_-styrkar-gullsjansene-betrakteleg-1.12754030 og http://www.nrk.no/sport/gullhelten-avslorer—var-redd-for-a-falle-igjen-1.12754667

Gutta på det norske laget leverte åtte gode hopp. I enkelte av omgangene var de 40-50 meter foran de antatt hardeste konkurrentene. Det var rett og slett imponerende av Johann å klare å fly som om ingen ting hadde skjedd dagen før. Under sistehoppet hadde han dårlige forhold, slik som flere andre, men han klarte å dra ekstra meter ut av det i svevet isteden for å dale ned langt oppe i bakken. Johann har i det hele tatt bekreftet i dette mesterskapet at han er en meget dyktig flyger i de største bakkene. Det var for så vidt ingen overraskelse etter debuten i skiflyging i fjor. Det nye av i år er heller at han også har hevdet seg i toppen i normalbakke og dermed beviser at han er nærmere å være en komplett skihopper.

Johann gjør en historisk prestasjon som den første utøveren fra Tromsø som vinner VM-gull på ski. For fylket må han imidlertid dele æren med kombinert-gutta fra Bardu. Fra før av har han vunnet VM for junior både individuelt og for lag. Vi gratulerer nok en gang og gleder oss til fortsettelsen! Johann og denne gjengen på det norske laget har alle forutsetninger for å prege hoppsporten framover!

http://www.itromso.no/sport/2016/01/17/Forfang-og-Norge-tok-VM-gull-12039148.ece

Flere lenker til avisoppslag om dette ligger på vår Fjesbok-side «Tromsøhopp».